Як налаштувати дитину на підготовку домашнього завдання?

Перехід до інтенсивного навчання може викликати чимало опору і труднощів у дітей, що відвикли від дисципліни та щоденних навчальних навантажень. Одна із важливих навчальних активностей – виконання домашнього завдання. Спробуймо оптимізувати процес виконання уроків.

1️⃣ Під час підготовки відкладіть ґаджети з поля зору.
2️⃣ Складіть разом з дитиною план підготовки уроків. Нехай школяр відчує свою самостійність в тому, з якого предмету/завдання йому краще почати, а яким завершити роботу.
3️⃣ Заплануйте невеликі перерви, в яких дитина зможе переключитися. Організуйте їх чітко обмеженими в часі, щоб вивчення уроків не тривало цілий вечір.
4️⃣ Визначте дедлайн, який позначить час завершення підготовки домашнього завдання. Дитина зможе спланувати заняття своїми справами.
5️⃣ Дотримуйтеся графіку та режиму. Організм дитини адаптується і буде налаштовуватися на навчальну діяльність у визначений час.
6️⃣ Розвивайте самостійність! Уникайте бажання допомогти/зробити швидше у ситуаціях, де дитина може справитися сама.
7️⃣ Замість глобального контролю можна спробувати варіант нотаток-нагадувань з інструкціями або підказками, які можуть бути в полі зору.
8️⃣ Не чіпляйте дитині ярликів типу «лінтюх», «дурень», «невдаха». Дитині легше відповідати озвученому стандарту, ніж доводити протилежне.
9️⃣ Якщо дитина потребує підтримки — дайте її. Це можна зробити, для прикладу, словами: «Скоро в тебе все вийде без моєї допомоги», «В тебе класно виходить» або «Ти молодець».
🔟 Уникайте крику та сварок. Нічого іншого, крім страху перед помилкою це не дасть. Помилятися і виправляти помилку — найуспішніший шлях до засвоєння інформації.
1️⃣1️⃣ Фізична активність, повноцінне харчування, достатньо сну — союзники у продуктивності дитини. Подбайте про це!
1️⃣2️⃣ Демонструйте щиру цікавість. Тому що мотивація ґаджетами за виконану домашню роботу або грішми за хорошу оцінку знецінює процес навчання та здобування знань як такий. А коли дитина із захватом ділиться здобутими фактами, а дорослий щиро цікавиться, це та родзинка, яка змусить дитину бути допитливою.


Анна Романик