Адаптація школярів до навчального процесу

Адаптація школярів до навчального процесу цьогоріч може бути складною. Українські учні тривалий час позбавлені неперервного навчального процесу. До звичного «літнього відкату» приєднався стрес, спричинений трагічними подіями в Україні та «зламаним» процесом навчання через пандемію коронавірусу, а надто – через війну. Тому потрібно більше часу на повторення матеріалу – до цього треба бути готовими як самим дітям, так і вчителям та батькам.


Треба з розумінням і терпінням ставитися до можливих труднощів у навчанні: зниженої концентрації, відстороненості, погіршення пам’яті тощо. Не варто прискорювати процес надолуження – все поступово пригадується. Поясніть це дітям, щоби зняти їхню тривогу.

Діти під час навчання можуть крутити щось у руках, качатися на стільці – це не відволікання, а спосіб відгальмувати лишні сигнали – і саме так багато хто концентрується. Не забороняйте це робити, а навпаки спробуйте включити такі рухи до навчального процесу.

Коли ми проживаємо складний досвід чи стрес, змінюється наша самооцінка, тому нині діти часто живуть у режимі очікування невдачі. Їм потрібний досвід перемог та підтримка. Давайте їм маленькі завдання, у яких був би швидкий результат. Відзначайте перемоги. На одне критичне зауваження має бути не менше трьох схвальних реакцій.

Пристосування до нових, незнайомих обставин та людей виснажує. Тож зараз школярі можуть бути більш дратівливими, швидше втомлюватись.

Міністерство охорони здоров’я України