Білль про права вашої внутрішньої дитини

У кожного є частина особистості, що зберігає дитячий досвід: відчуття та емоції, переконання та вірування, особливості поведінки, сформовані на них. Цю частину особистості називають «внутрішньою дитиною» і вона дуже впливає на нашу дорослу психіку. Ця «внутрішня дитина» зберігає і щасливі, і травматичні переживання. Щаслива «внутрішня дитина» пам’ятає позитивні емоції, дитяче захоплення. Відчуває захищеність та любов. Вона щира, відкрита. Вміє безпосередньо реагувати на події, які були важливими у дитинстві.
Коли ми потрапляємо в схожі ситуації, будучи вже дорослими, то реагуємо, як Щаслива «внутрішня дитина», наприклад, можемо стрибати та плескати у долоні, голосно кричати чи реготати. Як психіка закарбувала оптимістичні моменти нашого дитинства, так вона запам’ятала та зберігає дитячі психологічні травми. Тоді говорять про травмовану «внутрішню дитину». Вона скривджена і нещасна, відчуває душевний біль та страх. Це стан психіки, який був в момент переживання дитиною стресової ситуації. Дуже багато емоційно хворобливих явищ мають початок у дитинстві. Тому для психотерапевтичного процесу необхідно опрацювати дитячі травми, зцілити «внутрішню дитину».

Сьогодні у день захисту дітей пропонуємо ознайомитися з Біллем про права власної внутрішньої дитини. Бо діти навчатимуться не на наших словах, а на наших діях. Тому так важливо на практиці вміти дбати про себе, чути себе, ставиться до себе по-доброму, дозволяти собі бути не ідеальним, давати собі право на помилки.

  1. Ви маєте право відчувати усі свої почуття. Немає «поганих» почуттів. Ви можете навчитися ефективним способам використання своїх почуттів, щоб задовольняти потреби.
  2. Ви маєте право хотіти те, чого Ви хочете. Ви можете активно домагатися бажаного та прямо просити про те, що Вам потрібно.
  3. Ви маєте право бачити та чути. За Вами останнє слово про те, що Ви бачите та чуєте.
  4. Ви маєте право веселитися та радіти, коли Ви цього хочете. Ви маєте право вирішувати, коли, де та з ким Ви хочете грати.
  5. Ви маєте право говорити правду, таку, якою Ви її бачите. Ви можете слухати, як інші сприймають світ і вирішувати, що є правдою для Вас.
  6. Ви маєте право встановлювати свої обмеження чи межі. Це допомагає Вам почуватися в безпеці та захищеним.
  7. Ви маєте право на власні думки, почуття, поведінку і своє тіло. Вам не треба відповідати за те, що не є Вашим.
  8. Ви маєте право на помилки. Немає «жахливих» помилок. Помилки хороші, бо допомагають нам навчатися.
  9. Ви маєте право на усамітнення та особисте життя та зобов’язані поважати усамітнення та особисте життя інших. Не порушуйте свідомо приватність інших.
  10. Ви маєте право мати проблеми та конфлікти. Щоб отримувати кохання, вам не треба бути досконалим.

Дженей та Беррі Уайнхолди