Як досягти посттравматичного зростання і вберегти себе від посттравматичного стресового розладу

1. Брати під контроль те, що можете і робіть що можете (навіть, якщо це будуть короткі прості задачі і те, що залежить від вас).

2. Сенс. Важливо розуміти та нагадувати собі навіщо, та не забувати про свої цінності (навіть в таких умовах). Я це роблю, щоб що?

3. Виходити з позиції жертви! Що б не відбувалось, у нас є свобода в будь-яких умовах впливати на своє ставлення до того, що відбувається.

4. Фіксувати кожен день, щось позитивне. Теплий чай, люди поруч і т.п. Це можуть бути прості речі. Не забувати мріяти, фантазувати і уявляти, що наприклад ви будете робити через 5 років в цей день.

5. Віра в свої сили, і що я зможу справитись

6. Підтримка один одного. Головне не виливати гнів на близьких і це важко (бо гніву занадто багато). Нас багато в такій ситуації і ми можемо підтримувати один одного.

7. Думати. Знаходити нестандартні рішення (наприклад, а що я можу зробити в такій ситуації, як підтримати себе, як потурбуватися про себе), знижувати реакцію на стрес.

8. Знаходити розрядку в гуморі.

9. Плакати (так буде виходити кортизол).

10. Рутина (чистити зуби, митися, їсти, тощо).

11. Сміливість в прийнятті реальності, вирішення проблем “тут і зараз”, а також рішучість. Це допомагає знаходити нові можливості і трансформувати травму в зростання та стійкість.

12. Переглядати і згадувати приємні моменти.

Алла Рожкова