“Стоп”, мені це не підходить: що таке особисті кордони, і як вони працюють

Межі особистості – один із базових психологічних феноменів. Це те, що відділяє і відрізняє нас як особистостей від інших, дає нам розвиватися як окремим істотам та плідно взаємодіяти з іншими.

Свої межі з іншими ми окреслюємо:

– за допомогою мови, коли висловлюємо те, що хочемо, у що віримо, свої цінності і т.п.;
– за допомогою правди про себе (брехня позначає ваші межі не там, де вони знаходяться насправді);
– за допомогою послідовності “сказав-зробив”;
– за допомогою встановлення емоційної дистанції (якщо людина порушує ваші межі, то відсторонитися від близького спілкування з нею та не залучатися до спільних справ).

Як межі особистості працюють:

– принцип «що посієш, те й пожнеш»: ви залишаєте за собою право не спілкуватися або обмежити спілкування з тим, хто погано до вас ставиться;
– принцип відповідальності: все що відбувається всередині ваших кордонів, ваші почуття, думки, бажання, прагнення знаходяться під вашою особистою відповідальністю. Більше за це ніхто не несе жодної відповідальності;
– принцип сили: знаходити сили визнавати проблеми у межах і виправляти їх у міру виявлення;
– принцип поваги: не проникати у чужі кордони. Якщо ви відмовитеся вламуватися до інших, і люди будуть вламуватися до вас рідше;
– принцип помилкової мотивації: психіка може знаходити хибні причини не будувати меж. Наприклад, “якщо я говоритиму людям “ні”, то вони не будуть зі мною спілкуватися. Будуть про мене погано думати”.
– принцип проактивності: людей із щойно встановленими межами зазвичай прориває. Вони починають висловлювати свою думку, можуть поводитися агресивно, наполегливо. Цей період відступає після того, як межі зміцніють і людина відчує всередині себе в безпеці.
– принцип заздрощів: коли людина дивиться на інших, як їм все вдалося і як у них все добре, вона надто далеко ставить свої межі, прагнучи недосяжного. У результаті її особистість не в змозі заповнити весь простір і людина відчуває в собі “чорну дірку”, в яку “відлітають” всі почуття та енергія.
– принцип активності: для того, щоб підтримувати здорові кордони та розвивати їх необхідна певна соціальна активність та робота над собою. Покинуті поза увагою кордони знову починають просідати і проламуватися іншими;
– принцип демонстрації: демонструючи іншим свої межі ви показуєте оточуючим себе та знижуєте можливість випадкових набігів на свою територію з необережності.