Як дорослим говорити з дітьми про офлайн-поведінку під час війни

Команда #stop_sexтинг зібрала поради від ВзаємоДії, МОН, UNICEF Ukraine, додала методики із власного досвіду роботи у сфері безпеки дітей і розробила рекомендації для батьків, опікунів, педагогів і дорослих, поруч з якими є діти.

Тема війни не має бути табуйованою. Ми перебуваємо в єдиній реальності, де домінує страх, смерть, відчай і тривога. Діти повинні розуміти – люди навколо теж відчувають тривожність.

Як дорослим говорити з дітьми про офлайн-поведінку під час війни?

☑ Запитайте, що діти знають про ситуацію в країні та як вони почуваються зараз.Коли говорите про війну та вживаєте слова «поганий» або «добрий», обов’язково пояснюйте дитині, чому поганий, а чому добрий.

☑ Спонукайте дитину фантазувати про події в країні через мультфільми та відео, які вона дивиться.

☑ Говоріть із дітьми про необхідність взаємодопомоги, про те, що багато людей в Україні та світі підтримують нашу державу та щодня об’єднують зусилля, аби якнайшвидше завершити війну.

Нагадайте дітям, що коли їм страшно чи тривожно, вони завжди можуть звернутися по допомогу до дорослих (батьків, учителів).

Зауважте, що важливо дослухатися до порад дорослих щодо поведінки офлайн, адже навколо криється багато небезпек, які можуть загрожувати життю та здоров‘ю.

Запитайте дітей, чи мають вони план дій на випадок повітряної тривоги та чи є в них та чи підготували вони тривожний рюкзак або теплий одяг (тривожний рюкзак, теплий одяг тощо).

Бережіть себе та дітей і все буде Україна!

Джерело: Міністерство освіти та науки України