Поради випускникам, майбутнім випускникам, батькам

Щороку перед випускниками шкіл постає проблема вибору майбутнього. Саме майбутнього, тому що від правильності обраної дороги зараз залежить багато в чому те, як складеться життя потім. Професія визначить у майбутньому соціальний статус, і затребуваність у житті, і навіть рівень матеріального добробуту. Причому іноді питання стоїть не куди піти вчитися, а яку освіту варто здобувати взагалі.
Що порадити випускникові і його батькам?
Звичайно ж, всерйоз замислюватися над тим, ким бути, варто було б в класі дев’ятому, чи у десятому. Хоча,
правильного віку для вибору професії немає. Вчитися новому потрібно все життя, а обирати чи змінювати професію тоді, коли до цього людина готова.
Потрібно обрати один напрямок з тих, які подобаються. Присвятивши йому 1 – 2 роки часу буде достатньо, аби пройти певні труднощі та досягти результату.
Чим раніше дитина почне досліджувати свої сильні сторони й те, як влаштований світ, тим більше в неї буде шансів знайти роботу до душі.
Причому, одного «хочу» тут явно недостатньо. Необхідно тверезо оцінювати ті якості, якими наділила дитину природа та батьки. Адже, якщо в неї виражені здібності до точних наук, посидючість і акуратність, навряд чи варто йти в артисти.
Поради батьків і друзів можуть виявитися і корисними, і шкідливими одночасно, тому що вони, звичайно, можуть допомогти обрати «напрямок руху». Але що буде потім, якщо зроблено помилковий вибір? Все ж вирішувати потрібно самостійно самій дитині, тому що навряд чи хтось інший, навіть батьки, зможуть зрозуміти, що саме подобається найбільше та до чого лежить душа.
Можливо, батьки давно вирішили, ким повинна бути їхня дитина, тільки варто замислитися, чи мають вони право приймати за неї рішення.
Часто основним аргументом буває безапеляційне – «нам видніше». Можливо, це й так. Але, зрештою, дитина (підліток) має право зробити помилку. І якщо не надати їй цієї можливості, вона буде все життя страждати через те, що не зробила кроку до виконання своєї заповітної мрії. І де істина, хто знає?
Якщо ж батьки хочуть надати дитині реальну допомогу, особливо, якщо вона дотепер не визначилася з вибором «життєвої дороги», потрібно допомогти їй відповісти на запитання:
– до чого вона має схильність, що вміє робити, які заняття їй приємні?
– що вона знає про професію, яку вибрала, або чим хотіла б займатися в житті?
► Якщо дитина креативна – варто обирати творчі професії. Особливо, коли вони вже реалізуються онлайн: діджитал-дизайн, арт, відеозйомка, режисура, копірайтинг, тобто мова йде про створення креативного контенту, що наразі дуже актуально.
► Якщо в дитини аналітичний і системний склад розуму, варто розглянути програмування, інжиніринг, розробку систем автоматизації, робототехніку, роботу з великими масивами даних (Big Data). Наукова кар’єра теж може надихнути таку дитину, особливо в космічній індустрії.
► Тим, хто бачить себе у роботі з людьми в допомагаючих професіях, однозначно варто розглянути медицину, психологію, коучинг, конфліктологію. З повною діджиталізацією нашого життя актуальними стають професії, пов’язані з кібербезпекою. Вибір за дитиною.
Важливо пам’ятати, що у швидкозмінному світі найкрутіші ідеї виникають на перетині професій, тому не варто себе обмежувати в бажанні вивчити нові дисципліни.
Щоб дитина не обрала, варто готувати її до того, що навчатися потрібно постійно, вивчати нові дисципліни, так само як і цікавитися інноваціями. Швидкість трансформацій буде лише зростати й тому, щоб залишатися конкурентоздатними, необхідно тримати руку на пульсі.
За матеріалами Світлана Горицька