«Правило перших трьох хвилин» для батьків: як зробити дітей щасливими і впевненими в собі людьми

Нерідко батьки намагаються дати дітям побільше матеріальних благ, але забувають про любов та увагу. Брак здорової уваги та «відкуп» подарунками згубно впливає на дітей.
“Правило перших трьох хвилин” – психологічний прийом, який допомагає батькам встановити довірливі стосунки з дитиною. Мінімально цього часу достатньо на день, щоб вислухати дитину, дізнатися, як пройшов її день, щоб син чи дочка відчули, що про них пам’ятають, люблять і що вони справді важливі для батьків.
Негативні наслідки відсутності якісної уваги до дітей з боку батьків:
1. У перші три хвилини комунікації як велика, так і маленька людина, відчуває або не відчуває на собі увагу. У другому випадку вона поступово, раз-по-раз стає невидимкою і в результаті виростає у невпевнену особистість, не вміє вибудовувати стосунки з іншими через недовірливість.
2. Невпевненість породжує спосіб життя, сповнений невдач і підвищеної жертовності. Тоді
у підлітковому віці людина спокійно задовольняється іншими ролями, працює вічним жилетом, куди плачуть друзі. Таким чином, отримує ту увагу, яку недодали батьки.
3. Недолюблена дитина перетворюється в інфантильну дорослу людину, що не вміє приймати
рішення самостійно. Займає позицію тієї, яку ведуть, стає примхливою, нав’язливою, егоїстичною великою дитиною, яка не дає слова в свій монолог вставити. Так своєрідно компенсує час, коли її ніхто не слухав
та не чув.
Щоб уникнути такої долі для своєї дитини, дотримуйтеся правила перших трьох хвилин. Достатньо вивчити три базові навички — обійми, візуальний контакт та залучене слухання. Правило діє і з малюками 2-3 років, і з підлітками-бунтарями.
Як правильно обіймати дітей?
Прийшовши з роботи, обійміть сина чи дочку, поцілуйте, погладьте волоссям. Тактильний контакт дуже важливий, особливо від 3 до 5 років. Він налаштовує на позитивні емоції, встановлює
довірчі стосунки. Діти, яких обіймають батьки, ростуть набагато щасливіше.
Як дотримуватися візуального контакту?
Після обіймів запитайте у дитини, як пройшов її день, що цікавого сталося, що вона
бачила, що робила. Дізнайтеся, можливо, її щось турбує. Поки слухаєте розповідь, встановіть
міцний зоровий контакт. Не відвертайтеся та не переривайтеся на соцмережі в гаджетах. Ви повинні м’яко і без осуду дивитися в обличчя дитині, поки вона розповідає.
Має бачити і відчувати, що вся увага належить її.
Як правильно слухати дитину?
У багатьох дорослих є звичка вставляти несуттєві репліки у розповідь близьких, друзів чи колег. Частина історії влітає в одне вухо і відразу вилітає з іншого. У правилі перших трьох хвилин подібна навичка — зайва. Навчіться активно слухати дитину, вникаючи у все, що вона говорить, запам’ятовуючи ключові моменти. До них можна повернутися через кілька днів, нагадавши, про що ви говорили. Так діти розуміють, що їх справді чують, а не просто підтакують із ввічливості. Головне, не перебивайте дитину на півслові, не починайте сперечатися, доводити, що вона десь помиляється.
Перші три хвилини просто уважно слухайте: хлопчикам і потрібно в середньому стільки часу, щоб розповісти про події дня. Після цього можете запитати про щось, повчати та наставляти, якщо необхідно. Обходьтеся без крику та покарань: помилки завжди можна виправити. Підкажіть дитині правильний напрямок, щоб вона могла виправити те, що сталося з її вини. Порадійте за її маленькі перемоги.
Намагайтеся не брехати ні собі, ні дітям, висловлюйте емоції, які насправді відчуваєте. Якщо засмучені вчинком дитини, так і скажіть, якщо захоплені її успіхом, похваліть. Не скупіться на добрі слова, відзначивши старання дитини та здібності. Навіть трирічні малюки чуйно відчувають фальш і награність, тому обходьтеся без соціальної маски — вдома можна бути собою. Так навчите дитину щирості і завоюєте її довіру.
Не треба відміряти три хвилини і стояти із секундоміром у руках. Це середній часовий відрізок. У когось спіч може розтягнутися на 10 хвилин, а комусь вистачить і хвилини.
Навіть якщо ви дуже втомилися і хочете вийти з розмови, витримайте і завершіть розмову після розповіді дитини.
Правило перших трьох хвилин сприятливо позначається на встановленні контакту з дітьми. Діти, з якими батьки щодня розмовляють, цікавляться їхніми справами, ростуть упевненими в собі, легко сходяться з людьми, вміють схиляти до себе. А вікова підліткова криза пройде у них відносно спокійно. Ви знатимете,
що діється в душі у «маленького дорослого».


Алекс Ройтблат, доктор філософії в галузі психології, цифровий психолог.