Як зміцнити зв’язок зі своїми дітьми за 5 хвилин в день

**1. Обіймашки**

Дотик ваших рук заспокоює дитину з самого першого разу, коли ви взяли її на руки після появи у цей світ. Будь то малюк, який тільки що навчився ходити і переживає страх відриву від матері, або дівчинка – підліток, засмучена грубістю шкільного задираки, прості обійми для кожного з них здатні творити чудеса. Щоб провести кілька хвилин, сидячи на дивані і обійнявши дитину рукою, не потрібно скасовувати всі намічені справи – а для вашої дитини це означає надзвичайно багато.

**2. Подурійте.**

Відмінний привід зайвий раз доторкнутися до дитини – це полоскотати її, потіскати. І все ж перевірте, чи вдасться вам розсмішити її словами, а не кінчиками пальців. Залежно від особливостей сім’ї та віку дітей, можна згадати заяложений сімейний жарт, просто подуріти або прочитати смішний анекдот.

**3. Танцюйте**

Увімкніть свою улюблену музику голосніше, рухайтеся в такт мелодійним акордам. Навіть найменші крихітки будуть радісно підстрибувати і заливатися сміхом.

**4. Почитайте разом**

Читання не дарма вважається класичним заняттям мам. Ви сидите поруч з дитиною, торкаєтеся неї і разом читаєте хорошу розповідь. Можна читати книгу вголос на ніч, але можна спробувати вплести читання і в інші моменти дня. Прихопіть з собою улюблену книгу, щоб перечитати її в приймальні лікаря або в черзі на касі магазину.

**5. Нічні розмови**

Хвилини, що настають, коли ми лягаємо спати і вимикаємо світло, – один з найбільш вдалих моментів для зближення. Присядьте на край ліжка дочки, погладьте її по спині. І ви з подивом зауважите, як з настанням темряви виливаються клопоти і тяготи дня.

Переконайтеся, що ви слухаєте стільки ж, скільки і говорите, якщо не більше. Нехай ненадовго запанує тиша – це дасть вашій дитині можливість підняти тему, якої вона би хотіла з вами поділитися. І нехай необхідність дотримуватися намічених планів не позбавляє вас можливості недовго помовчати разом.

Джерело Духовно-психологічна порадня