8 способів вийти із позиції жертви

Однією з причин, через які сучасна людина почувається нещасливою, є проживання життя з позиції жертви. Така людина відчуває себе об’єктом впливу інших людей чи обставин. Щодня переживає образу, печаль, роздратування. Вибір сценарію відбувається неусвідомлено. На поверхні – невдачі, утиски, безсилля перед життєвими обставинами.

Ми підібрали основні способи, які допоможуть вийти із нездорової позиції “жертви”, відбудувати здорові межі у стосунках, вийти з людьми на нейтральні взаємини.

1. Практикуйте вдячність. “Жертви” рідко щиро дякують людям. Вважають, що вони “маленькі”, а всі навколо “великі”. Усі зобов’язані їм допомагати, бо сильні. Не забувайте дякувати за допомогу. Можна практикувати щоденні списки подяки.

2. Не жалійтеся. Основний спосіб “жертви” отримувати щось від життя – скигління й нарікання. Не прибіднятися й не звинувачувати для людей із таким типом мислення складно. Думки “жертв” просякнуті звинуваченнями та претензіями.

3. Відзначайте успіхи. “Жертва” є генієм знецінювання всього, що в неї вийшло. Якщо “жертві” вдалося отримати невеликий успіх, вона одразу порівнює його з результатами великих людей і знецінює свої. Насправді усі свої результати важливо помічати і відзначати. Заводьте щоденник успіху і записуйте свої маленькі перемоги. Це змінить стан “жертви” на здорову енергію.

4. Турбуйтеся про себе. Жертви звикають до своєї безпомічності і припиняють робити для себе елементарні речі – стають неохайними зовні, мають безлад удома, байдужі до власного здоров’я.

5. Ліквідуйте внутрішнього критика. Подібно до своїх батьків “жертви” продовжують себе лінчувати та критикувати за промахи й невдачі. Для початку відстежуйте цей голос і ведіть із ним внутрішній діалог. Пам’ятайте, що це не ви, а програма, яка працює з дитинства.

6. Припиніть шукати докази, що вас люблять. Не треба зв’язувати дії людей навколо із їхнім ставленням до вас, ображатися, сумувати. “Жертва” вигадує багато локальних критеріїв, що мають робити люди навколо, щоб вона обов’язково почувалася любимою.

7. Навчайтеся робити вибір. “Жертвам” вигідно призначати більш сильну і впливову людину, що вирішуватиме “чай чи кава”, “сукня чи спідниця”. Почніть із малого. Нехай це буде “помилковий” ваш вибір. Частіше за все помилок не буває. Хоч що ви обрали б, це буде найкраще для вас.

8. Пробуйте нове. “Жертва” намагається створити навколо себе подушку безпеки із заболоченої стабільності, щоб було усе зрозуміле, звичне і знайоме. Щоб не було ніякого стресу. Вирушайте новими маршрутами погуляти, придбайте незвичний фрукт, почитайте книгу іншого жанру. Робіть щось нестандартне. З часом мозок перебудується.

У разі дотримання нових підходів у самопочутті і, зрештою, в житті почнуть відбуватися зміни. Мислення “жертви” можна змінити на світогляд господаря своєї долі.

За мотивами лекції психолога Ірини Маслової.