15 способів відновитися після емоційного вигорання

Синдром емоційного вигорання трапляється через невміння керувати власними ресурсами.

Ми зібрали основні корисні поради, як відновити внутрішні сили.

Виділяйте важливі та другорядні речі в житті. Важливо знаходити можливості для усамітнення, де тиша і спокій допоможуть повернути організм до рівноваги. Можна спробувати практикувати віпасану – це один із видів медитації, коли людина бере на себе обмеження у спілкуванні.

Більше гуляйте на природі. Це заспокоює і урівноважує.

Поєднайте життя із водою. Різні види гігієнічних процедур виконують різні завдання: душ – очищує, ванна – розслабляє. Прохолодна вода бадьорить, придає енергії, а тепла заспокоює.

Дотримуйтесь режиму сну та спробуйте прокидатися раніше. Найкорисніший сон із 21:00 до 00:00. Люди, які прокидаються о 5:00-6:00 і наповнюють ці години корисними справами, мислять позитивніше і більше відчувають життя.

Складіть власний режим та спосіб харчування, який буде задовольняти. Усе залежить від світогляду і уподобань. Одним людям важливі цикли лікувального голодування чи розвантажувальні дні, іншим – раціон наповнений протеїнами, вітамінами і амінокислотами. Незаперечним є факт, що найенергетичніший вид їжі – це овочі і фрукти.

Вчасно переключайте активність. Багатогодинне сидіння над однією діяльністю не приносить якісних результатів. Один із цікавих способів керування часом – метод Pomodoro. Робота розбивається на 25-хвилинні інтервали, а між ними короткі перерви для відпочинку в 3-5 хв. Після чотирьох інтервалів роблять довшу перерву в 15–30 хв.

Підберіть індивідуальні фізичні навантаження і вид спорту. Не варто сліпо йти за модою.

Спілкуйтеся з людьми, які подобаються. Маєте відчувати підтримку, віру в себе. Спілкування допоможе із знаходженням власних ідей та дій. Від токсичних людей краще дистанціюватися.

Невичерпним джерелом енергії є творчість і улюблені справи. Важливо шукати “своє”. Іноді допомагає зануритися у спогади дитинства і віднайти, чим подобалося займатися тоді. Головне не боятися пробувати, експериментувати, робити неідеально.

Не залишайте незавершених справ. Ніби безліч відкритих вкладок на робочому столі, що призводять до гальмування усієї системи. Сюди може входити багато видів справ. Дочитати закинуті книги, віддати борги, завершити стосунки. Від окремих справ, чи планів потрібно просто відмовитися через втрату актуальності. Це нормально.

Робіть генеральне прибирання. Зайві чи непотрібні речі в домі забирають нашу енергію. Символічні завали у голові стають меншими, коли людина береться за очищення свого дому чи робочого кабінету.

Щиро смійтесь і радійте тому, що наповнює. Теж додає сили проживання негативних емоцій.
Уникнення, блокування, знецінення станів, у яких знаходиться людина, виснажує і призводить до апатії. Особливою для збільшення ресурсу є емоція вдячності. Варто спробувати писати 10-15 подяк за день.

Допомагайте іншим, хваліть, підтримуйте. Це дієвий спосіб поповнення власної енергії. В усіх духовних системах світу радять давати іншим те, чого не вистачає самим і так допомагати собі.

Знайдіть те, що приносять задоволення. Якщо людина усвідомлює, що ситуацію, справу чи обставини вона обрала сама і бачить в цьому сенс, тоді відчуває себе творцем власного життя.

Плануйте великі цілі та рухайтесь до них. Важливо вписувати свої цілі в більш глобальні. Велика спільна справа – окрилює, а індивідуальні вигоди стають приємним побічним ефектом.

За матеріалами лекції в центрі дитячого і сімейного розвитку “Атма” “Як бути в ресурсі”.