Гімназисти стали учасниками зустрічі на тему гендерної рівності у спорті зі школярами та олімпійцями України, Литви й Грузії

Триває міжнародний проєкт між олімпійцями та школярами різних країн, започаткований відділенням НОК України в Черкаській області кілька років тому. Гімназія є одним із партнерів цього проєкту та стала учасницею вже низки зустрічей на різні важливі теми. Наприкінці минулого року до заходів долучилася Польща. Тепер новим учасником співпраці стала Грузія. Тож цього разу представники олімпійської, спортивної та учнівської спільнот трьох країн обговорили тему «Гендерна рівність у спорті». Зустріч відбулася в онлайн-форматі в межах Всеукраїнського спортивно-інтерактивного заходу серед дітей та молоді #OlympicLab НОК України.

Учасниками обговорення стали президент Національного олімпійського комітету Литви Дайна Гудзіневічюте, голова комісії «Жінки в спорті» Лариса Заспа, Олімпійська чемпіонка зі стрільби (Грузія) Ніно Салуквадзе, литовський легкоатлет – призер Олімпійських ігор Аустра Скуйіте, начальник відділу розвитку олімпійського руху та спортивно-масових заходів НОК України, кандидат наук з фізичного виховання та спорту Вікторія Веселова, учні Черкаської гімназії № 9, учні школи класичної освіти університету Вітовта Великого міста Каунас (Литва).

Спілкування присвятили питанням, як у різних країнах дотримуються принципів гендерної рівності у спорті, наскільки досягнення гендерної рівності необхідне для нормального функціонування всіх систем, зокрема й спортивної, чи все ще є розподіл видів спорту на чоловічі та жіночі і як це можна виправити, у яких сферах насамперед відчувається різне ставлення до чоловіків і жінок, чи є у спорті взагалі місце гендерній нерівності.

Учасники наголосили на тому, що спорт є однією з найпотужніших платформ для просування гендерної рівності, розширення прав та можливостей жінок та дівчат. На підтвердження цьому учні 11-А класу гімназії підготували відеоролик із цікавими фактами про гендерну рівність, а також учениця 11-Б класу Дар’я Лащенко та учень 11-Б класу Станіслав Душейко презентували вид спорту, яким займаються, та розповіли про свої досягнення на змаганнях різного рівня.

Литовські школярі своєю чергою також презентували цікавинки про гендерну рівність та презентували своїх учнів-спортсменів.

Наприкінці зустрічі всі активно ставили запитання, відповідали на них та дізнавалися більше про ставлення спортсменів та школярів до принципів гендерної рівності.

Модератором заходу стала вчитель англійської мови гімназії Ольга Міхно.