Анастасія Московченко: «Стажування дало змогу познайомитися з новими людьми та почути цінну інформацію»

Анастасія Московченко, учениця 8-А класу, проходила стажування в департаменті економіки та розвитку Черкаської міської ради.

Я обрала саме цей напрям, оскільки було цікаво дізнатися щодо наповнення місцевого бюджету та витрачання бюджетних коштів на розвиток міста.

Ми були на підприємстві ТМ «Волошкове поле» та в тролейбусному парку. Мені найбільше сподобалося в парку, тому що я побачила старі тролейбуси 1983 року та машини. Дізналася про початок відкриття зміни, коли водій на валідаторі прикладає картку й розпочинається рух тролейбуса, після чого пасажири мають змогу оплатити проїзд.

Опис набутих знань:

1. Як можна за допомогою аукціону приватизувати майно. Перший етап – подання оголошення щодо продажу певного майна через аукціон.

2. Як відкривається зміна в тролейбусах. Водій на валідатор прикладає картку, і розпочинається рух тролейбуса, після чого пасажири мають змогу оплатити проїзд.

3. Як визначити температурний режим у будинку за допомогою тепловізора (жовтий колір – тепло, синій – холод).

4. Виготовлення молочної продукції на ТМ «Волошкове поле». Отже, є 4 етапи після того, як доставили молоко на підприємство.

5. Я дізналася, чому масло є жовтіше, а є менш жовте. Колір масла залежить від того, чим харчують велику рогату худобу в різні пори року.

6. Робота шкільного підприємництва. Для початку діяльності шкільного підприємництва потрібно мати стартовий капітал для придбання матеріалів, товарів, розробити та затвердити бізнес-план, укласти договір із директором школи на виготовлення, торгівлю тої чи іншої продукції, робіт, послуг.

Ми розраховували тариф на транспортні послуги. За бажанням робили проєкти на тему: «Ідея розвитку нашого міста, пропозиції для оформлення та назви медалей для міст, що допомагають місту Черкаси».

Пропозиції для проведення стажування:

1. Більше часу виділяти для проходження стажування учнями.

2. Збільшити кількість відвідувань підприємств м. Черкаси.

3. Надавати ширшу інформацію щодо підприємств, установ, організацій, які належать до сфери управління міської ради.

Проєкти реалізації в стінах гімназії:

1. Ідея, яка допоможе зробити Черкаси більш екологічно чистими: можна прибрати всі звичайні сміттєві баки та поставити ємкості для сортування сміття.

2. Створити невеликий куточок у гімназії, у якому можна написати «Thank you for your support», поставити прапори країн, які нам допомагають та коробку, у якій класи нашої школи можуть покласти малюнки з подякою за їхню підтримку і відправити їм.

Я планую долучитися до стажування і наступного року, адже маю бажання пройти стажування в департаменті освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради, щоб дізнатися про нього більше.

Мене зацікавили органи місцевого самоврядування настільки, що хотілося створити команду однодумців, які б змогли разом зі мною змінювати життя міста.

Висновки після проходження стажування:

Ідея щодо проходження стажування учнями в Черкаській міській раді – цікава, пізнавальна, яка дала змогу познайомитися з новими людьми та почути цінну інформацію від досвідчених людей.