Вікторія Дунайська: «З’ясувала, що в департаменті дуже багато роботи з документами»

Вікторія Дунайська, учениця 9-Б класу, проходила стажування в департаменті архітектури та містобудування:

«Я обрала цей департамент, тому що, як на мене, архітектура – те, що буде актуальним завжди, до того ж це досить цікава і творча професія. Протягом двох тижнів ми відвідали 9 відділів: містобудівного кадастру та ГІС, забудови, реклами та дизайну міського середовища, інспектування та обліку земельних ресурсів, стратегічного розвитку та продажу земель, у відділі по роботі з юридичними особами й по роботі з фізичними особами, а також у відділі контрольно-договірної роботи та організаційному.

Найбільше сподобалося в організаційному відділі, тому що там є реальні цікаві проєкти стосовно побудови. Насправді хотілось би більше побачити різних проєктів, які вже реалізовані, але все одно було цікаво.

У департаменті нам показували й розповідали про різні договори, електронні системи, якими користується міська рада, будівельні паспорти, проєктні рішення, розповідали про земельні ділянки, зокрема, про оренду та про те, як їх можна привласнити, навчили виставляти землі на аукціони, вираховувати, скільки повинна платити людина кожного року за землю, робити витяги та заповнювати договори. Показали нам генеральний план Черкас і багато цікавих проєктів, завдяки яким наше місто стає кращим. Також розповідали про кадастрові номери, червоні лінії, за які не можна виходити під час будівництва, і про те, яким має бути законне та правильне створення яких-небудь споруд, адже дуже важливо, щоб будівля була розміщена та побудована згідно з вимогами законів.

Найбільше вразило, що це зовсім не та архітектура, яку я собі уявляла. У департаменті дуже багато роботи з документами. Насправді я б не працювала в департаменті, тому що сидяча робота з документами не для мене, я була б не проти вдосконалювати наше місто, але через іншу діяльність».