Чемпіонство та сім нагород: гімназисти вкотре підкорили робофест

Змагатися роботами в сумо, виштовхуючи супротивника за межі поля, проїжджати технічно та швидко чорною лінією на слаломі, виконувати різноманітні місії на тематичному полі, презентувати стартап-проєкт на основі роботів, представляти інноваційну модель робота та реалізувати інші активності стало можливим на Черкаському регіональному фестивалі з робототехніки «Роботи допомагають Україні». Приймала його на своїй базі гімназія.

Понад 30 команд, майже 200 учасників із 29 навчальних закладів усієї області – такий масштаб зустрічі. Участь у фестивалі взяли й дві команди гімназії – Kiborgs.UA та United9School. Загалом більш як 20 гімназистів випробували свої сили у всіх шести номінаціях змагань. Тож вони змагалися із сумо автономне та дистанційне, слалому, з робототехніки, з моделі робота та STEM-startup. Готували гімназистів тренери Микола Цимбал та Андрій Стецюк.

Серед інноваційних розробок учнів гімназії – необхідне обладнання в умовах війни та післявоєнний час. Зокрема, робот, який зможе працювати в шахтах, та робот, який допомагатиме розміновувати територію країни. Останній проєкт учасники команди презентували також представникам Черкаського інститут пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, які організували відкритий хакатон «Роботи на варті безпеки».

У результаті цікавої та непростої боротьби учні гімназії стали абсолютним чемпіоном змагань, узявши участь у всіх номінаціях та здобувши сім нагород. Тож до скарбниці гімназії додалися перші місця із сумо автономного та інноваційної моделі робота. Друге місце здобули у змаганнях із робототехніки. Третє місце гімназисти вибороли в номінаціях: STEM-startup, сумо дистанційне та змагання з робототехніки. Також перемогу вибороли на хакатоні «Роботи на варті безпеки».

Підтримати учасників та привітати талановиту молодь на фестиваль завітали начальник Черкаської обласної військової адміністрації Ігор Табурець, заступниця міського голови Анастасія Чубіна, директор ТОВ «НВФ «Урожай», депутат обласної ради Олександр Воскобойнік, заступник начальника Головного управління ДСНС України в Черкаській області Вадим Полегенько, заступник начальника Черкаського інституту пожежної безпеки імені Героїв Чорнобиля, полковник Олег Мірошник, начальник управління освіти і науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський, голова благодійного фонду «Фонд освітніх інновацій» Антон Дзюба, представник фонду Hearts for Ukraine Євген Тарасов.

Однією з локацій фестивалю також стала виставка обладнання, з яким працюють піротехніки, та навчання з мінної безпеки від працівників управління ДСНС.

Гімназистів за здобуті місця відзначили медалями, грамотами, смаколиками та цінними подарунками від спонсорів фестивалю.