Ірина Топчій виступила з доповіддю на круглому столі «Вплив війни на результати навчання»

Круглий стіл на тему «Вплив війни на результати навчання» відбувся на базі Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини. Ініціаторами заходу стали Міністерство освіти і науки України та Державна служба якості освіти України.

Участь узяли міністр, керівництво НАПНУ, НАНУ, народні депутати України, науковці, освітяни, громадськість та міжнародні партнери.

Директорка гімназії Ірина Топчій долучилася до заходу та мала виступ за темою зібрання.

Учасники проаналізували освітні прогалини від початку повномасштабної агресії рф проти України, динаміку результатів навчання здобувачів освіти, ознайомилися із підсумками дослідження ДСЯО щодо якості організації освітнього процесу в умовах воєнного стану.

«Ми маємо навчити дитину вчитися. Маємо від загального перейти до конкретного. Маємо зробити усе можливе, аби здобувачі освіти надолужили прогалини у знаннях, які виникли через війну. Попри воєнний стан, за результатами дослідження, безперервний доступ до освітнього процесу мали майже 70% учнів. Водночас у минулому навчальному році під час пандемії коронавірусу ця частка становила 50% учнів. Нині майже 80% дітей, які перебувають за кордоном, мають постійний доступ до освітнього процесу в українських школах», – зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет

«Якісна та безпечна освіта під час війни – наш безумовний пріоритет. З початком війни навчальний процес в області тимчасово зупинився. З часом, коли безпекова ситуація дозволила його відновлювати, виявилось, що не всі заклади готові повертатися до навчання. До 1 вересня спільними зусиллями ми зуміли забезпечити укриттями близько 60% закладів освіти, починаючи від садочка і завершуючи університетом. Наразі цей відсоток становить майже 82. І ми не зупиняємось! Паралельно з цим спільно з освітянами перебудовуємо роботу всієї галузі під виклики воєнного часу», – голова Черкаської ОВА Ігор Табурець поділився досвідом Черкащини в цій сфері.

За матеріалами Міністерства освіти і науки України та Черкаської обласної військової адміністрації