Учні гімназії розроблятимуть проєкти та стартапи в інноваційній STEAM-лабораторії

Сьогодні в гімназії презентували сучасну інноваційну STEAM-лабораторію, де під час занять буде охоплено науки (Science), технології (Technology), технічну творчість (Engineering), мистецтво (Art) та математику (Mathematics). Вона призначена для проведення уроків з інформатики, технологій та занять різноманітних гуртків, підготовки до змагань за низкою напрямів.

Гостями такого заходу стали міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, заступниця голови Черкаської ОДА Лариса Кошова, заступниця міського голови Анастасія Чубіна, начальник управління освіти та науки Черкаської ОДА Валерій Данилевський, ректор Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників Наталія Чепурна, заступниця директора департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Надія Євчак та голова Ради гімназії Валентин Лазуренко.

«Опановувати цей новітній STEAM-напрям в гімназії почали з 2017 року з перших наборів робототехніки, вдало пройшли змагання. Стали учасниками обласної програми «Інноваційні школи Черкащини». Потім кабінет праці трансформували в лабораторію технологій. Нині ж реалізували масштабний проєкт повноцінної STEAM-лабораторії. Сьогодні серед наших гостей – люди, які неабияк допомогли в його реалізації. За що колектив гімназії щиро вдячний», наголосила директорка гімназії Ірина Топчій.

За словами директорки, реформа НУШ передбачає, що освіта буде змінена, що випускники не просто матимуть знання з біології чи математики, а будуть озброєні компетентнісними знаннями. Тож саме такий кабінет та новітнє обладнання допоможе в досягненні такої мети.

Презентували можливості кабінету та свої вміння й навички учні гімназії.

У STEAM-лабораторії гімназисти зможуть дізнаватися нове, продумувати власні технічні та творчі проєкти, розробляти стартапи, реалізовувати їх за допомогою різноманітних наборів, друкувати на 3Д-принтері, тестувати розробки та багато іншого. І все це під час командної роботи. Такі навички допоможуть їм у дорослому житті та під час вибору професії.

STEAM-лабораторія навчального закладу містить три кабінети: один для вивчення теоретичної частини і два – для реалізації практичної частини.

У теоретичній частині розміщено інтерактивну панель та ноутбуки.

Реалізовувати свої проєкти учні безпосередньо у практичній STEAM-лабораторії зможуть за такими напрямами: робототехніка різних рівнів на основі наборів LEGO, Arduino, Roborobo, Rev Robotics, ракетомоделювання, 3Д-моделювання, прототипіювання власних проєктів на різних платформах. Тут зможуть використовувати лазерний верстат з цифровим керуванням, 3Д-сканер, 3Д-окуляри, фрезер як демонстраційний приклад верстата для пояснення промислових роботів.

У лабораторії технологій гімназисти користуються конструкторами LEGO, різноманітними полями для підготовки до змагань з робототехніки за низкою напрямів, сучасними верстатами з оброблення деревини й металу. 

Завдяки можливостям STEAM-лабораторії учні гімназії зможуть не просто отримати інформаційну чи технічну освіту, але й навчаться поєднувати креативність та технічні знання, реалізовувати власні проєкти на практиці.

На завершення заходу Ірина Топчій вручила подяку міському голові Анатолію Бондаренку – за небайдуже ставлення до потреб освітньої сфери, підтримку дітей та молоді в їхньому прагненні до розвитку та інновацій, за багаторічну плідну співпрацю з гімназією.

«Приємно бути тут, бачу, що недарма вкладаємо в освіту. Ця подяка від дітей та педагогів є для мене дуже важливою. Також мене тішить, що цей клас міська влада зробила спільно з обласною», – зазначив Анатолій Бондаренко.  

Гості також висловили слова вражень від новітнього кабінету.

«Дійсно, ця лабораторія – це яскравий приклад співпраці, що разом можемо досягти в напрямку розвитку освіти. Діти – це наше майбутнє. Маємо створити гідні умови, аби надавати якісні освітні послуги. Насправді можна поставити будь-яке обладнання, але треба, щоб на ньому вміли й хотіли працювати. Тут бачу, як вчителі цим горять і надихають дітей», – наголосила Лариса Кошова.

«Ваша школа – одна з найкращих в Україні. Ви локомотив, який буде рухати всю STEAM-освіту нашої країни», – акцентував Валерій Данилевський.

Анастасія Чубіна як випускниця гімназії відзначила, що цей кабінет у порівнянні, що тут було  до і що стало після, вражає.