Гімназисти стали учасниками онлайн-зустрічі із учнями прогімназії з Литви на екологічну тему

Міжнародний онлайн захід відбувся в рамках всеукраїнського проєкту НОК України #OlympicLab. Таку зустріч влаштували вже вдруге цього року між навчальними закладами міста Каунас (Литва), Черкас (Україна) та відділенням НОК України в Черкаській області. Таку співпрацю розпочали у вересні цього року з ініціативи та за підтримки Національного олімпійського комітету України. Тоді представники навчальних закладів та відомі спортсмени обговорювали олімпійські й загальнолюдські цінності. Цього разу основною темою спілкування обрали напрямок «Екомодуль». Захід відбувався на платформі Zoom.
Усіх учасників зустрічі привітав президент НОК України, Олімпійський чемпіон Сергій Бубка, він подякував учасникам за активність та відповідальне ставлення до спорту й екології.
До онлайн розмови долучилися також спортсмени та олімпійці двох країн. У Черкасах участь взяв срібний призер Олімпійських ігор-2016 зі стрільби кульової Сергій Куліш. Гостем литовської сторони став член національної збірної Литви з баскетболу, чемпіон Європи Густас Гедрюс.
Гімназисти мали чудову нагоду презентувати свої країни – продемонстрували іміджеві відео. Також розповіли про їх особливості, цікаві факти, про туристичні родзинки та запросили один одного відвідати їхні країни.
Також представники навчальних закладів поділилися власними напрацюваннями в екологічному напрямку, розповіли про екопроблеми їхніх країн та регіонів, про можливості для їх вирішення, поділилися досвідом про правила поводження із відходами у їхніх містах тощо.
Зокрема учні гімназії № 9 презентували проєкти зі збору та утилізації захисних масок, збору небезпечних відходів, сортування відходів, збору макулатури, розповідали про захист первоцвітів, пошиття екосумок та багато іншого.
Литовські ж гімназисти розповіли про проєкт зі збору кришечок від пластикових пляшок та виготовлення з них різноманітних поробок, про збір пластику, паперу, поліетилену для повторного використання тощо.
«Сьогодні ми зустрілися з литовськими колегами, як з добрими знайомими, були дуже раді такій зустрічі. Висловлюю подяку Національному олімпійському комітету, зокрема Вікторії Веселовій, та обласному олімпійському відділенню за чудову ідею такої співпраці та можливості для спілкування. Нам це важливо і корисно. Продовжимо й надалі таку співпрацю в інших форматах», – наголосила директор Черкаської гімназії № 9 Ірина Топчій.
«Ми зробили вже другий крок до реалізації нашого спільного проєкту. Угода про співробітництво між нашими закладами двох країн доводить, що немає нічого неможливого. Ми відкриті до нових ідей та ініціатив, готові ділитися досвідом та впроваджувати нові проєкти. Дякуємо за дружбу», – зазначила директор Дайнавос прогімназії Йоланта Вянгалєнє.
Учні та гості ставили чимало різноманітних запитань на тему захисту екології, екологічних проєктів та ініціатив.
«Ми як олімпійський комітет взяли на себе відповідальність стати посередником в дружбі між кращою гімназією Черкас і прогімназією міста Каунаса. Варто пам’ятати, що олімпійські цінності дуже важливі не лише на спортивних змагання, але й у повсякденному житті. Олімпійський осередок робить максимум, аби не лише професійні спортсмени, але й звичайні діти долучалися до цих цінностей, зацікавлювалися спортом і здоровим способом життя, знайомилися з видатними олімпійцями. Тож такі зустрічі на актуальні теми дуже потрібно сьогодні проводити», – відзначив голова відділення НОК України в Черкаській області Андрій Більда.