Гімназисти навчали діток з особливими потребами робототехніці, а вони їх – мові жестів

Гімназія №9 та Черкаський навчально-реабілітаційний центр «Країна добра» започаткували спільний проект. Керівники закладів підписали й договір про співпрацю. Метою спільної діяльності визначили кілька напрямків: обмінятися досвідом, вивчати основи робототехніки та української жестової мови. Спільні зустрічі гімназистів та учнів «Країни добра» сприятимуть не лише формуванню вмінь і навичок з визначених напрямків співпраці, але й толерантному ставленню дітей один до одного.
Перша зустріч відбулася в гімназії. 16 учнів НРЦ «Країна добра» завітали в гості та випробували свої можливості у складанні робота. У гімназії для них провели невеличку екскурсію, показали кабінет робототехніки, розповіли про напрямки роботи із «Лего» та роботами, зокрема продемонстрували й напрямок Лего-архітектури. Потім діти самостійно за власним творчим баченням мали скласти робота. Гімназисти ж виступали під час цієї діяльності консультантами та підказували, що потрібно зробити, в разі такої потреби. Мали нагоду діти із особливими потребами й позмагатися на вже запрограмованих роботах у сумо – коли один робот має виштовхнути іншого з кола. Діти були у захваті від такої цікавої та нестандартної діяльності.
Гості ж натомість ознайомили учнів та вчителів гімназії із абеткою жестової мови, а також навчили, як «говорити» «Добрий вечір» та «Дякую». Гімназисти всі гуртом навчалися цьому. Представники НРЦ «Країна добра» також подарували гімназії абетку жестової мови.
«Наш заклад і команда «Kiborgs.UA» дуже хочуть інтегрувати цих дітей до напрямку роботи з роботехніки. Це саме та діяльність, яка для таких дітей дуже важлива, вони в майбутньому можуть стати чудовими конструкторами та архітекторами. Адже для складання роботів чи будівель із «Лего» мова не потрібна, достатньо лише жестів та вмілих рук. І подібні зустрічі та проекти просто необхідні як дітям, так і нам, дорослим. Спочатку було трохи незвично всім учасникам, не знали, як пояснити один одному, що ми хочемо сказати, проте під кінець зустрічі уже були вільніші і могли донести жестами свої думки», – говорить вчитель, тренер команди з робототехніки «Kiborgs.UA» Андрій Стецюк.
Такі зустрічі стануть традиційними і відбуватимуться надалі в різних форматах. Команда «Kiborgs.UA» також залучить учнів «Країни добра» під час проведення регіонального турніру з робототехінки FLL, що запланований на січень 2019 року.