7 принципів якісного відпочинку: розповіли секрет здорової продуктивності

У наш час людина піддається підвищеним навантаженням і потерпає від хронічного стресу. Нерідко причиною надмірного виснаження і негативних наслідків для здоров’я є банальне неуміння “правильно” відпочивати. Навіть у найскладніші часи це варто тримати у фокусі своєї уваги. 
Ось основні поради і принципи, яких варто дотримуватися, щоб досягати своїх цілей.

1. Попереджувальний відпочинок замість кінцевого. Чим раніше ви почали відпочивати і робити перерви, тим довше пропрацюєте без виснаження. Ідея “відпочивати щойно усе закінчу” хибна. Паузи – це не трата часу, а “гостріння списа”. Підтримуйте ваш мозок в доброму стані, не перевантажуйте його. 

2. Запланований відпочинок замість того, що підвернеться. Ідеальний відпочинок – це той, який ви заздалегідь запланували. Спробуйте у щоденник першими заносити рекреаційні активності, розпишіть, де і як ви будете відпочивати, час для хобі і приємних справ. А уже в час, що залишився, – роботу.

3. Зміна контексту замість монотонності. Відпочивати й працювати за одним столом – це погана ідея. Використовуйте різний контекст для різних активностей. Тому кудись поїхати, де немає ніяких асоціацій з роботою або звичними турботами ефективно розвантажує.

4. Чистий відпочинок замість “напівроботи”. Намагатися зменшувати навантаження, давати робочі поблажки або збавляти темп не дуже корисно. Краще перерватися і відновити свій рівень енергії. А починаючи працювати – забезпечити собі глибоке занурення.

5. Спонтанність замість “як звичайно”. Спонтанність, випадковість, новизна завжди освіжають і додають бадьорості. Киньте жереб, куди піти, ткніть пальцем у карту і побувайте в цьому місці. Будь-яке відхилення від рутини чудово перезавантажує.

6. Активний відпочинок замість пасивного. Пасивний відпочинок типу лежання на дивані чи зрізання шляхів до дофаміну (випити, заїсти, посерфити) не настільки ефективний. Активний відпочинок навчає вас отримувати дофамін складнішими, але більш ефективними шляхами. Сходити на танці, пограти в теніс, погуляти в осінньому парку.

7. Перетворюючий відпочинок замість споживацького. Відпочинок, коли ми просто пасивно споживаємо не такий ефективний, як перетворюючий відпочинок. Наприклад, навіть медіа можуть мати ефект катарсису, стимулюючи нас зробити внутрішню роботу. Творчість стимулює створювати нове, вимірювати те, що є. Ми не просто повертаємося до себе попереднього, а підіймаємося вище над собою. 


Андрій Біловешкин