Виховати в дитині лідера: назвали 5 якостей

Історія людства рясніє прикладами того, що кожна людина здатна розвинути в собі лідерські якості. І батьки відіграють у цьому величезну роль. Від них залежить, чи стане дитина тим, хто поведе, чи буде тим, кого вестимуть.
Бути лідером не означає вказувати людям, що їм слід робити. Багато з наймогутніших і впливових лідерів, які залишили після себе величезний відбиток в історії, просто «вели» самих себе і своїми сильними вчинками й потужним вибором впливали на мільйони людей і на цілі покоління в світі.
Важливі особливості лідера – це:

  • здатність приймати власні рішення;
  • уміння протистояти тиску однолітків і
  • утвердження власних стандартів поведінки.

​Лідери й послідовники починають виконувати та демонструвати свою соціальну роль в ранньому віці. Можна прийти до дитячого садка і швидко визначити, хто з дітей є лідером у групі, а хто послідовником.

Батькам варто поставити собі запитання «Ким я хочу, щоб стала моя дитина – лідером чи послідовником, ведучим чи веденим?». Адже це залежить від вас! Безпосередньо від вашої волі залежить, будете ви чи не будете щодня прищеплювати своїм дітям знання й навички, необхідні для того, щоби стати лідером… починаючи, до речі, прямо з цього дня!
Є кілька простих навичок лідерства, які ви можете допомогти вашій дитині вивчити й розвинути. Ці навички зміцнять її впевненість у собі, озброять необхідними інструментами, за допомогою яких вона буде грамотно приймати власні рішення, зможе не йти за натовпом і не поступатись тиску однолітків.


Лідер каже: “Так, я можу” – це називається силою налаштування на позитив, силою психологічної установки й потужного внутрішнього переконання.

Лідер розуміє, що протягом усього життя багато людей будуть упевнені в його нездатності зробити щось або бути кимось. Лідер завжди сконцентрований на підтримці позитивного настрою незалежно від висловлювань чи вчинків оточуючих людей. Лідер щодня протистоїть тиску однолітків і робить свій власний вибір.

  • Навчайте своїх дітей казати «Так, я можу!», навіть якщо вони не впевнені в цьому. Допоможіть їм зрозуміти силу налаштування на позитив.

Лідер каже: “Це – не проблема, це виклик мені, моя задача!” – це називається подоланням негативу й несприятливої ситуації.
Повсякденне життя наповнене завданнями, проте багато людей уважають їх «проблемами» і губляться перед їх (часто удаваною) величиною та складністю. Одна з відмовок, яку лідер ніколи не використовує у своєму житті, – це фраза «Я не можу». Лідер дуже швидко дізнається, що «я не можу» – це лише привід, щоб не спробувати. З такою фразою легше здатись та опустити руки. Але перший крок на шляху до лідерства – це вміння казати «Так, я можу» в будь-якій ситуації. Завжди є певне ефективне рішення. Просто для того, щоби знайти оптимальні варіанти, треба поставити перед собою інше, більш правильне запитання. Кожний виклик, кожне завдання в житті – це можливість винести новий урок та отримати довгострокову користь.

  • Навчайте своїх дітей ставити правильні запитання й використовувати творчий підхід у пошуку рішень життєвих завдань. Допоможіть їм від кожної з них брати корисний урок.

Лідер каже: “Ніколи, ніколи, ніколи не здаватись!” – це називається завзятістю, цілеспрямованістю й витривалістю.

Найпростіша відповідь або спосіб реакції на життєві труднощі – зупинитись або здатись. Лідер знає, що такий простий шлях не завжди найкращий. Відомий вислів дуже добре демонструє важливість даного підходу: «Завзятість перемагає, коли все інше зазнає невдачу». При цьому завзятість як корисна звичка набувається вже в ранньому віці, як і інші цінні звички й життєві навички.

  • Поясніть дітям важливість і необхідність не кидати справи на півдорозі та виконувати свої зобов’язання. Допомагайте їм виробляти звичку докладати всі можливі зусилля для досягнення мети та виконання зобов’язань.

 – це називається почуттям обов’язку, відповідальністю.
Помилки й невдачі є невід’ємною частиною життя. Як правило, саме на них ми вчимося найбільше. Лідер вчиться не шкодувати про докладені зусилля і не давати помилкам збити себе з ніг. Кожного разу, коли лідер робить помилку або зазнає невдач, він незмінно ставить перед собою головне запитання: «Що я можу отримати з цього досвіду?».

  • Навчайте дітей, що робити помилки – це нормально, якщо вчитись на них і не шкодувати вкладених зусиль. Допомагайте їм брати уроки з кожної життєвої ситуації.

​ ​– це називається прагненням до досконалості, до найвищої майстерності.
Прагнення до досконалості і старанність повинні бути щоденними.Легко бути людиною середніх можливостей, але щоби стати по-справжньому кращою, необхідно щодня цілеспрямовано докладати всі свої зусилля. Це і є грамотне ставлення до справи, особистісна позиція. Лідер намагається бути кращим у всьому, що він робить. Це не означає, що він хоче бути кращим, ніж інші люди; це означає, що він кидає виклик самому собі у прагненні стати кращим.

  • Навчайте дітей докладати максимум власних зусиль і не порівнювати себе з іншими людьми. Допомагайте їм зрозуміти важливість виклику самому собі та щоденного прагнення до досконалості.

Розвиток дитини