4 дієвих способи опановувати тривожність: поради для батьків та дітей

Розуміємо, наскільки тривожно зараз кожному з вас про все те, що відбувається у нашій країні.  Вторгнення йде не лише на фізичні території, але і на “територію” нашої свідомості, нашого психологічного стану. Саме тому так важливо зберігати спокій. Тримайте його в першу чергу заради дітей, які знаходяться поруч з вами і як губки переймають і зчитують усі переживання. Прості, однак дієві кроки, які ми дуже рекомендуємо зараз робити для того, щоб справлятися з підвищеною тривогою:
1. ДИХАННЯ. Якомога частіше робіть глибокі повільні вдихи і видихи. Не забувайте дихати! Ідеальне дихання для самозаспокоєння – повільний вдих і повільний вдвічі довший видих. Також добре працює дихання по квадрату – повільний вдих, пауза, повільний видих, пауза. Зробіть це прямо зараз, поки читаєте це повідомлення.
2. ШВИДКЕ ЗАЗЕМЛЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ОРГАНІВ ЧУТТІВ
Смак – теплий солодкий чай, будь-яка тепла їжа, або напої, щось з яскравим смаком – гостре, кисле і тд., солодощі. Прямо зараз зробіть собі теплий солодкий чай з лимоном. Або чай із заспокійливими травами – м’ята, меліса, ромашка. Випийте, зрештою, валеріани.
Кінестетика – загорніться в теплу ковдру, міцно і довго обіймайте  близьких, робіть антитривожний масаж з
простукуваннями і проглажуваннями кожної частини тіла. Прямо зараз станьте на
стопи і провідчувайте міцний контакт із землею, провідчувайте що ви Стоїте на
ногах, походіть по дому свідомо відчуваючи кожен свій крок.
Дуже важливо фізично відчувати Опору – найпростіше обіпріться на спинку стільчика, або попросіть,
щоб хтось з близьких став за спиною і  поклав вам долоні між лопатками, обіпріться на них, відчуйте підтримку.
Також одна з хороших технік на самозаспокоєння – це самообійми, коли
кладете одну руку під пахву іншої, другу – на передпліччя. Робите глибокі вдихи
і видихи.
Прийміть теплу ванну, або теплий душ. Комусь, навпаки, заспокоїтися і швидко прийти до тями допоможе
контрастний душ.
Одна з хороших технік – антистресові кульки у руках, тобто те, що можна стискати/розтискати. Задача – відчуття можливості щось фізично  контролювати.
Зір – переключення на яскраві кольорові об’єкти, які знаходяться у полі вашого зору. Знайдіть усі зелені предмети, усі жовті, усі сині і т.д. Або сім предметів за кольорами веселки.
Нюх – усі запахи, що вас заспокоюють, або дають відчуття затишку, дому. З класичних це, наприклад, лаванда, запах свіжої випічки, ароматичні палички. Для маленької дитини – це запах мами.
Слух. Фільтруйте і дозуйте те, що ви зараз чуєте і що чують ваші діти.
Дозуйте потік інформації, який на вас ллється, він не має бути  безперервним і хаотичним. Виокремлюйте лише найважливіше і лише з перевірених джерел. Періодично робіть собі паузи повної інформаційної Тиші на15-20 хвилин. Знаємо, що це непросто, але для зняття психічної напруги дуже і
дуже важливо.
Якщо є така можливість, включіть заспокійливу фонову музику.
3. ЕКОЛОГІЧНИЙ ВИПЛЕСК НАПРУГИ.
Якщо відчуваєте, що зовсім не справляєтеся з напруженням і піддаєтеся паніці, необхідно знайти швидкий
спосіб розрядити в собі цю енергію.
Наприклад:
1. Покричати в подушку, або дуже голосно співати.
2. Порвати з усієї сили газети, папір, журнали.
3. Зробити дуже динамічні спортивні  вправи, наприклад, 30 разів підряд поприсідати, чи пострибати, повіджиматися, скільки зможете. Побігати.
4. Щось інтенсивно і сильно побити – подушку, боксерську грушу, якщо є, влаштувати вдома з дітьми бої подушками, кидання кульками.
5. Фізична праця для переключення – генеральне прибирання дому, перебирання речей у шкафу і тд.
4. СПІЛКУВАННЯ і СОЦМЕРЕЖІ.
Спілкуйтеся ЛИШЕ з тими людьми, які впливають на вас позитивно і  заспокійливо, обмежте токсичне спілкування, яке множить у вас тривогу. За потреби чітко вибудовуйте свої особисті психологічні межі – “Давай припинимо зараз говорити про це”, “Я хочу припинити розмову”, “Я хочу заспокоїтися, будь ласка, не розповідай мені цього” і так далі. Не бійтеся образ і нерозуміння. Первинний зараз саме ваш психологічний спокій. Нагадуємо, що від нього залежить і спокій ваших дітей також.
Те ж саме стосується і соціальних мереж.
Акцентуйте свою увагу на перевіреній інформації з офіційних джерел. Якщо хтось з ваших друзів сіє паніку і не контролює себе, обмежте на який час перегляд новин від цієї людини.
Тренери центру дитячого і сімейного розвитку “Атма”.