5 фраз корисної похвали дитини

“Я пишаюся тобою!”
Фраза, що вселяє впевненість у собі і своїх силах. Вона закріплюється в свідомості у дитини: «Мама мною пишається». Дитина буде хотіти робити так і далі.
Вживати її рекомендую в випадках, коли дитина подолала внутрішні протиріччя: страх, лінь, гнів і т.п. Наприклад, трилітка поділився іграшкою або молодший школяр сам вивчив уроки або запальна зазвичай дитина змогла не вступить в бійку або вибачитися після. Саме так діти вчаться сміливості, ввічливості, справедливості, працьовитості тощо Погрози, покарання, моралі не формують благородні якості.

“Мені дуже приємно!”
Фраза прекрасно підходить в ситуаціях, коли дитина хотіла нас порадувати.
Наприклад, щось намалювала, змайструвала, двері потримала і т.п. В цілому, кожен раз, коли діти роблять щось для батьків, це варто визнавати.

“У тебе добре виходить!” Або «З кожним днем ​​у тебе виходить все краще!»
Фраза допомагає закріплювати якусь навичку. Наприклад, дитина вчиться малювати, співати або сальто крутити. Якщо у дитини виходить дійсно добре, то більше підходить перша фраза. Якщо ж у дитини ще не дуже добре виходить, то ми хвалимо її прогрес, навіть незначний і це другий варіант фрази.

“А мене зможеш навчити?” Або “Як думаєш, а у мене так вийде?”
Така фраза підсилює сильні сторони дитини або «Зону успіху». Вона не просто щось може, вона здатна навчити дорослого чогось. А це рівень знаєте! Пропоную в 2-х варіантах, тому що деякі діти не хочуть ділитися своєю майстерністю, щоб бути унікальними. Просто використовуємо другий варіант фрази і чуємо відповідь, що «це занадто складно для тебе».
Важливо! Будь-яке наше «Але» після коми анулює весь терапевтичний ефект похвали. Наприклад, «Мені дуже приємно, але міг би і акуратніше вирізати. Ти ж можеш краще ». Начебто і по-доброму сказано і правда вона може акуратніше, але це, швидше за все, не підніме її самооцінку, чи не спровокує робити так ще й більше старатися.

На десерт фраза, яка взагалі не дитині, а комусь (чоловікові, бабусі, подрузі), але в присутності дитини. Ненароком, немов дитина випадково підслухала наші думки про неї.
«Хороша вона у нас» або «Який все-таки Діма у нас чудовий». Фраза майже нейтральна, вона допомагає дитині повірити в себе саме через подачу. Цінність такої фрази для дитини тим вище, чим вище статус тієї людини, кому вона сказана. Зазвичай це тато.