Анна Смоляр: «Стажування – це корисний та цікавий досвід, можливість дізнатися, як працює місто»

Анна Смоляр, учениця 10-А класу, стажувалася в департаменті архітектури та містобудування Черкаської міської ради та в місті-побратимі Валмієра (Латвія).

Чому обрали саме цей напрям для стажування?

Стажування – це шанс спробувати свої сили в галузі, яка не відповідає профілю навчання. Мені завжди було цікаво, як розвивається наше місто, як планують, що й де будувати, які є норми до містобудування і як загалом працювати у виконавчих органах.Тому з усього переліку департаментів мені відгукнувся саме департамент архітектури та містобудування.

Де встигли за два тижні побувати, які локації міста відвідати?

Два тижні ми стажувались у міській раді, відвідали 9 відділів: відділ містобудівного кадастру та ГІС, відділ забудови, відділ реклами та дизайну міського середовища, відділ інспектування та обліку земельних ресурсів, відділ стратегічного розвитку та продажу земель, відділ по роботі з юридичними особами, відділ по роботі з фізичними особами, відділ контрольно-договірної роботи та організаційний відділ.

Найбільше захопили організаційний відділ та відділ реклами та дизайну міського середовища.

Що нового дізналися? Чого раніше не знали, а завдяки стажуванню змогли довідатися?

Я дізналася про розвиток у місті історичних і сучасних стилів в архітектурі, містобудуванні та дизайні; як дотримуватися вимог законодавства, будівельних норм, стандартів і правил, інших нормативних документів у сферах містобудування та архітектури при здійсненні нового будівництва, реконструкції, реставрації та капітального ремонту будівель і споруд; як оцінювати природно-кліматичні, екологічні, інженерно-технічні, соціально-демографічні й архітектурно-містобудівні умови архітектурного проєктування.

Усвідомила основні закони і принципи архітектурно-містобудівної композиції, формування художнього образу і стилю в процесі проєктування будівель і споруд.

Які практичні завдання виконували?

Ми виконували різні цікаві завдання, відшукували будинки без адреси на спеціальних мапах, працювали з містобудівними умовами, документами та розглядали багато цікавих речей.

Що вразило найбільше?

Ставлення співробітників департаменту до нас було чудовим: вони чітко й цікаво розповідали нам теорію, також давали цікаві практичні завдання. Але можу сказати, що на них лежить велика відповідальність.

Що загалом дало вам стажування в органах місцевого самоврядування?

Стажування в міській раді дало зрозуміти, чи хочу я зв’язати життя із чимось подібним. Я зрозуміла, як працює зсередини міська влада та які процеси виконує саме департамент архітектури та містобудування.

Які проєкти можете запропонувати для реалізації в стінах гімназії?

Зробити живий куточок та більше уваги приділити розвитку шкільного самоврядування.

Чи плануєте долучитися до стажування і наступного року?

Думаю, так, це надзвичайно важливий досвід для людини, яка хоче обрати собі професію на майбутнє.

Чи зацікавили органи місцевого самоврядування настільки, аби прагнути працювати там і змінювати життя міста?

Безумовно, зацікавили, але я непосидюча й не змогла б працювати в офісі з документами. Проте це був дуже цікавий досвід, хочеться більше й більше дізнаватись, як працює наше місто.

Які висновки зробили для себе після стажування?

Я зрозуміла для себе, чи хочу працювати у виконавчих органах, і здобула для себе багато цікавої інформації.

Як проходило стажування в Латвії?

Коли я дізналася про перемогу і можливість стажування в Латвії, в мене були неперевершені емоції. Ми їхали веселою компанією, у самій Латвії мені теж дуже сподобалось. Це був дуже корисний та гарний досвід зі стажування в іншій країні – в місті-побратимі Черкас, Валмієрі.