Єлизавета Борисенко: «Стажування дало можливість побачити роботу місцевої влади зсередини»

Єлизавета Борисенко, учениця 10-А класу, стажувалася в департаменті архітектури та містобудування.

Чому обрали саме цей напрям?

Я обрала цей напрям, тому що мене завжди цікавило містобудування і архітектура. Я хотіла побачити, як працюють органи місцевого самоврядування в цій галузі і як вони допомагають розвивати місто.

Де встигли за два тижні побувати?

За два тижні я встигла побувати у двох управліннях департаменту: управління планування та архітектури й управління земельних ресурсів, землеустрою та інспектування. Вони своєю чергою поділяються ще на 9 відділів: відділ містобудівного кадастру та ГІС, відділ забудови, відділ реклами та дизайну міського середовища, відділ інспектування та обліку земельних ресурсів, відділ стратегічного розвитку та продажу земель, відділ по роботі з юридичними особами, відділ по роботі з фізичними особами, відділ контрольно-договірної роботи та організаційний відділ. Моїми фаворитами стали відділ інспектування та обліку земельних ресурсів та організаційний відділ. Сподобалося все без винятку.

Що нового завдяки стажуванню змогли довідатися?

Завдяки стажуванню я дізналася про правила розміщення реклами, види озеленення Черкас, правильний та гарний дизайн для вивісок та будівель. Також нам розповіли про процес планування та забудови міста, про використання геоданих у цьому процесі та про співпрацю з іншими органами місцевого самоврядування.

Які практичні завдання виконували?

У межах стажування я виконувала різноманітні завдання, які допомагали мені краще зрозуміти роботу в обраному департаменті. Моя практика була пов’язана з аналізом документів, розробкою пропозицій щодо вдосконалення процесів управління містом, а також робота із заявами на отримання дозволів для будівництва та інших дій.

Що вразило найбільше?

Один із найбільш вражаючих моментів стажування було виявлення того, як багато роботи та відповідальності несуть на собі співробітники департаменту. Я отримала цінний досвід роботи з людьми, а також дізналася багато нової інформації про життя та управління містом.

Чого очікували від стажування і чи всі очікування справдилися?

Я очікувала, що стажування допоможе мені краще зрозуміти, як працює міська рада та з якими проблемами стикається. Мої очікування повністю виправдалися, і я здобула не лише цінний досвід, а й переконалася, наскільки важливою є робота органів місцевого самоврядування для життя міста та його мешканців.

Що загалом дало вам стажування в органах місцевого самоврядування?

Загалом стажування мені дало можливість побачити роботу місцевої влади зсередини та зрозуміти, які процеси відбуваються на рівні міста.

Які проєкти можете запропонувати для реалізації в стінах гімназії?

Є декілька проєктів, які я б запропонувала, – це організація курсів із комп’ютерної грамотності, проведення занять із медіаосвіти, створення блогів та відеоблогів.

Чи плануєте долучитися до стажування і наступного року?

Безумовно, планую долучитися до стажування і наступного року. Я вважаю, що такий досвід є надзвичайно важливим для професійної та особистісної зрілості.

Чи зацікавили органи місцевого самоврядування настільки, аби прагнути працювати там і змінювати життя міста?

Під час стажування я дійсно зацікавилася роботою в цій сфері. Щодо питання про роботу в органах місцевого самоврядування міста Черкас, я можу сказати, що це важке та відповідальне завдання, яке потребує багато зусиль, тому відповісти конкретно на це запитання я не можу.

Які висновки зробили для себе після стажування?

Одним із моїх висновків є те, що важливо не тільки вказувати на проблеми, але і пропонувати конкретні рішення. Загалом стажування було надзвичайно корисним для мене, і я рада, що мала можливість узяти участь у цьому процесі.