Команда-учасник «Zero Waste School» перетнула екватор проєкту

Команда гімназії нещодавно виборола перемогу у всеукраїнському відборі і стала однією із 75 шкіл-учасниць проєкту «Zero Waste School» зі всієї України. Команду представляють учні 10 класу Маріанна Убоженко, Максим Орел, вчитель Олена Заболоцька та директор Ірина Топчій. Проєкт мав відбуватися офлайн, проте у зв’язку з карантином навчання відбувається в онлайн форматі. Учасники програми проходять спеціальні тренінги, під час яких дізнаються чимало цікавої та корисної інформації, необхідної при створенні та реалізації власного екопроєкту. На них очікував насичений календар подій та завдань. На сьогодні «Zero Waste School» вже перетнув екватор.
Команда гімназії взяла участь у низці тренінгів та опанувала важливу для себе інформацію. Зокрема учасники дізналися про екодружній підхід, особливості життя без відходів, познайомилися із глобальними цілями сталого розвитку. Під час тренінгу на тему комунікацій вивчали основи комунікації, її мету та що може бути, якщо не комунікувати, говорили про цільову аудиторію та створювали власну ЦА, хто такі учасники комунікації та в чому полягає принцип 5W, які є шляхи комунікації, можливості співпраці зі ЗМІ та загальний план комунікації. На семінарі про проєктний менеджмент говорили про критерії успішності проєкту, залізний трикутних проєкту та дерево рішень, гуртом розбирали етапи проєкту, зокрема ініціювання, планування, реалізація та завершення. Одна із зустрічей була присвячена темі переговорів та особливостям їх ведення, лектор відзначав про тренди сучасних переговорів, цілі та підготовку до них, давав поради та настанови. Тренінг на тему «Бачення екологічних проблем через призму соціальних мереж та грінвошинг» дозволив учасникам дізнатися більше про сортування сміття в Україні та досвід сортування відходів в Європі, про розміщення та отримання інформації про екологічні проблеми із соціальних мереж, про переваги та недоліки соцмереж, як визначати та розрізняти правду і фейк, про поняття «грінвошинг» як форму маркетингу.
«На екваторі проекту ZWS я дізналася багато нової корисної інформації. Прослухала велику кількість цікавих лекцій, які торкалися сучасних тем: як комунікувати з людьми, правила успішних переговорів. Прослухала безліч лекцій на еко-тематику: як сортувати сміття, що не підлягає переробці та що таке грінвошинг. Зараз я володію величезною кількістю інформації, яку обов’язково використаю найближчим часом», – відзначила про участь у проєкті учениця Маріанна Убоженко.
За словами вчителя Олени Заболоцької, під час тренінгів проєкту «Zero Waste School» вдалося отримати величезну кількість інформації, яка дозволить грунтовно та якісно підходити до планування та реалізації різноманітних екологічних проєктів у подальшому.
«Я пройшов екватор проекту та отримав багато корисної інформації. На конференціях ми порушували різні питання: переробка сміття, споживання людиною природних матеріалів. Ми вивчили новий термін, а саме грінвошинг. Також мені сподобалось те, що були лекції не тільки на екотематику, а й про комунікацію, адже це дуже важливо у сучасному світі», – наголосив учень Максим Орел.
Директор гімназії Ірина Топчій як учасник проєкту також відзначила, що всі теми навчальних тренінгів на сьогодні дуже актуальні і потрібні: «Знання про особливості ведення переговорів, комунікації, фандрайзинг тощо зараз необхідні як учням в навчанні та житті, так і вчителю та директору для якісного виконання своїх функцій».
Учасники команди також отримували домашні завдання і самостійно працювали над власною комунікаційною «картою» проєкту, деревом рішень, канвою, писали пости в соцмережі. Також стали учасниками онлайн прибирання.
Нагадаємо, «Zero Waste School» – це проєкт, покликаний запровадити культуру сортування відходів у школах та громадах. Його організатор – Klitschko Foundation.